U vrijeme naših baka koristilile su se \"narodne metode\" liječenja raznih tegoba, a pronalazile su se i otkrivale u prirodi. I danas se koriste njihova saznanja, a mi vam kroz četiri dijela donosimo neke od njih koje će vam zasigurno dobro doći u svakodnevnoj primjeni.
Lavandino ulje za opekline
Eterično ulje od cvjetova lavande prozirno je, svijetložute boje i karakterističnog ugodnog mirisa. Blagi je analgetik pa može umanjiti osjećaj boli. Jedino je među eteričnim uljima koje se može nanositi izravno na kožu pa je korisno pri blažim opeklinama, ubodima ili kod upaljenih akni, čireva...Jače opekline možete tretirati aromatičnim oblogom tako da u decilitar hladne vode kapnete najviše pet kapi lavande ili tri kapi lavande i dvije kapi čajevca, umočite sterilnu gazu, ocijedite i stavite na ranu. Kada opeklina počne zarastati, tada možete napraviti balzam od aloe vere i lavandina ulja čajevca i njime njegovati opeklinu da bi ožiljak bio manji. Lavandino ulje i njezin blagotvorni umirujući učinak možete koristiti i pri ubodima insekata, posebno u male djece, čija koža katkada burno reagira.
Melem od nevena za ožiljke
Tinkture i čajevi upotrebljavaju se za tegobe u probavnom sustavu i žuči, a macerati i melemi za njegu kože i tretiranje ožiljka. Terapisjka svojstva nevena bila su poznata još starim Egipćanima i u antičkim kulturama. Upotrebljavao se za tretiranje kože pri upalnim i infektivnim bolestima, kod kuge i čireva, ali i za brže zarastanje rana, akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemeroida, herpesa...Preporučuju ga i kod opeklina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata...Kod vanjske uporabe rabi se macerat ili balzam u kombinaciji s eteričnim uljima protuupalnog djelovanja, poput lavande, a za unutarnje korištenje blage infuzije ili tinkture koje se uzimaju u manjim količinama ili razblažuju u tonik. Nakon dugotrajnog tretiranja melemom od nevena ožiljci će bolje zarasti i biti manje vidljivi.
Peršin protiv zadaha i tlaka
Dvogodišnja biljka nježnih cvjetova sadrži klorofil koji ubija bakterije odgovorne za loš zadah pa ga valja žvakati svakodnevno. Sirovi peršin bogat je vitaminom C pa pomaže pri slabokrvnosti jer olakšava apsorpciju željeza. Žvakanjem peršina riješit ćete se neugodnog zadaha iz usta ako neugodan miris nije prouzročen nekim ozbiljnijim bolestima. Peršin sadrži klorofil pa se preporučuje nekoliko minuta žvakati nekoliko listića svježe ubranog peršina nakon pranja zubi i ispiranja. Pomaže kod prejedanja jer ublažava nadutost i dispepsiju te potiče izlučivanje tekućine toksina iz organizma. Čaj od peršina opušta i ublažava glavobolje, migrene, astmu, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. Savjetuje se dojiljama kad im otiču grudi. Ne treba ga zakiseljavati. Sok od svježeg peršina može se rabiti lokalno protiv zubobolje.
>>Kurkuma prevenira karcinome, čisti jetru i čuva mozak